Agents of S.H.I.E.L.D Sveriges främsta fansite för Marvels Agent of S.H.I.E.L.D

18maj 14

Är det lagligt att genomföra återupplivningen av agent Coulson?

I The Magical Place får vi reda på att Phil Coulson återuppstod med hjälp av flera medicinska ingrepp som ”ingen etisk doktor” skulle genomföra. Men är proceduren ens laglig? Tur vi har The Legal Geeks som kan hjälpa oss att reda ut begreppen.

All forskning på människor täcks av Nürnbergkonventionen och Helsingforsdeklarationen. Den kräver bland annat att försökspersonen har lämnat sitt samtycke och att det inte orsakar fysiska och mentala plågor. Att avlägsna större delen av skallbenet kan vara mot denna regel, för att inte tala om hur man får samtycke från någon som är död.

Att avlägsna ett lik från sin grav för medicinska eller kirurgiska experiment är inte heller tillåtet i de flesta länder. Dock var inte Coulson begravd ännu, så S.H.I.E.L.D har inte brutit mot någon sådan lag. Eftersom han var ogift, med döda föräldrar och utan barn så kan dessutom S.H.I.E.L.D haft rätten att sköta begravningen. Speciellt eftersom han arbetat inom ett extra farligt yrke inom paramilitära styrkor.

Om Coulson haft en tidigare överenskommelse med S.H.I.E.L.D om medicinska behandlingar och begravningsarrangemang kan Nick Fury haft laglig rätt att utföra de medicinska experimenten. Dock kan experimentet ha räknats som gravskändning om inte återupplivningen av Coulson fungerat.

Om läkare har den etiska rätten på sin sida är som bäst problematiskt. Att inte genomföra experimenten skulle betyda att han fortsatt vara död, ”skadan” är att återuppliva Coulson med minnen av Tahiti. Totalt ger alla fakta fakta att det skulle bli en väldigt intressant fall.