Agents of S.H.I.E.L.D Sveriges främsta fansite för Marvels Agent of S.H.I.E.L.D

04dec 13

Tittarsiffror för Agents of S.H.I.E.L.D och chansen till en säsong 2

Eftersom Agents of S.H.I.E.L.D tar paus den här veckan (anledningen kan du läsa här) så kanske man kan ta en närmare titt på hur tittarsiffrorna har utvecklat sig, och om det går att säga någonting om chansen för att det blir en andra säsong.

Vi börjar vid källan, den amerikanska kanalen ABC. Efter att tittarsiffrorna började på astronomiska 4,7 för pilotavsnittet så har siffrorna sjunkit, men trots det så ligger de fortfarande på en hög nivå. Den avsnitt som haft lägst tittarsiffror av de 9 första är The Hub (avsnitt 7) med 2,2 medan snittsiffran för alla avsnitt landar på 2,6.

Hur ska man då tolka tittarsiffrorna? Vi kan till exempel titta på hur det minst sedda avsnittet programmet står sig i relation till alla andra program den veckan. Då kommer det på plats 23 av alla program, och på plats 5 av program som sänds på ABC. Det måste väl ändå tyda på att det är en relativt populär serie.

Då har vi inte nämnt att det sänds samtidigt som de senaste årens dramagigant, NCIS, går samtidigt på en annan kanal. Lyckligtvis kan vi se vad som annars skulle kunna hända med rankningen, för veckan som slutade den 1 December så hade NCIS uppehåll. Resultatet är en 12-plats totalt och en förstaplats bland ABCs program.

Så vad betyder allt det här för möjligheterna till en andra säsong? Lyckligtvis finns det en väl fungerande formel för att beräkna sannolikheten: Man delar programmets rating med den genomsnittliga ratingen för alla program på den kanalen. I fallet med Agents of S.H.I.E.L.D är den ration 1,45 i dagsläget och så länge den ration håller sig över 0,9 är sannolikheten stor att det blir ytterligare en säsong.