Agents of S.H.I.E.L.D Sveriges främsta fansite för Marvels Agent of S.H.I.E.L.D

02okt 13

Möjliga svenska tittarsiffror för piloten

I USA så var pilotavsnittet en tittarsuccé, med en snabbrating på 4.7 och en ännu mer imponerande rating på 6.48 när man inkluderar alla som sett avsnittet i efterhand inom 3 dagar efter att det sändes. Och i Kanada var succén om möjligt ännu större, där tittarsiffrorna var de högsta för ett pilotavsnitt sedan 2004. Slutligen så var pilotavsnittet den mest sedda piloten i år i Storbritannien.

Så vad kan man förvänta sig av de svenska tittarsiffrorna för Agents of S.H.I.E.L.D? Säker kan man aldrig vara, men det går ju alltid att göra en kvalificerad gissning.

Enklast är väl att titta på senast det dök upp en tv-serie om superhjältar i Kanal 5, nämligen Arrow som hade hela 465 tusen tittare på det första avsnittet. Man kan tycka att med Avengers i bakgrunden som lockar borde det bli fler, men då måste man tänka på att Avengers som dominerade globalt bara lyckades bli sexa på biotoppen i Sverige.

Vad har den för konkurrens från andra kanaler då? På SVT1 visas Arga doktorn och på SVT2 Aktuellt, program som båda lockar över 500 tusen tittare. På TV3 visas Brottskod, men med bara ca 200 tusen tittare är det nog ingen större konkurrent. Slutligen TV4, med den kanske på pappret största konkurrenten, Vikings med en av bröderna Skarsgård i rollistan.

Kommer folket att vilja se vikingar eller hemliga agenter? Google ger i alla fall segern till Agents of S.H.I.E.L.D på walkover, med 136 träffar senaste veckan mot Vikings 1. Eller ja, googlar man på Vikings på svenska senaste veckan får man 176 träffar, men en snabb genomgång visar att bara en enda handlar om tv-serien, och det är tv4 själva som hostar den träffen.

Så vad blir förutsägelsen? Jag skulle gissa på ca 500 tusen tittare, vilket innebär en plats runt 15 av de mest sedda programmen (inklusive nyhetssändningar) för dagen.